Blogopmaak

Welke type rookmelders zijn er?

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat je niet steeds weer een nieuwe batterij hoeft te plaatsen.




Slimme rookmelders

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is. Zo kan je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen. Ten slotte kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat je sneller kan vluchten. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.


Optische rookmelder

De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling. In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. De rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van de infrarode lichtbundel komt en er niets binnenkomt in de gevoelige cel. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt in je woning? Vul dan hier de Rookmelderwijzer in


Combimelders

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk. Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk. In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.


Thermische melder

De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Heb je een dichte keuken en geeft de optische melder te vaak (onnodig) alarm door stoom en damp van keukenapparatuur zoals de vaatwasmachine? Kies dan voor een thermische melder. Houdt hierbij wel rekening dat deze later alarm geeft indien er brand uitbreekt.


Rookmelders voor doven en slechthorenden

Melders voor doven of slechthorenden. Speciaal voor doven en slechthorenden zijn er rookmelders en accessoires ontworpen die draadloos kunnen worden gekoppeld aan een rookmelder.



Na 10 jaar vervangen

Een rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. Daarna is de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd. De datum staat op de rookmelder en/of de verpakking aangegeven. Lees ook goed de handleiding van de melder.

 

Rookmelderverplichting

Sinds 2003 gold de rookmelderverplichting al voor nieuwbouwhuizen. Per 1 juli 2022 stelt de overheid, dat ook in bestaande woningen een rookmelder moet hangen op elke woonetage.


‘Wacht niet tot die datum, maar hang ze nu op. Rookmelders redden écht levens.’




Rookmelders
Share by: